10 grootste Nederlandstalige hits allertijden

27 september 2021
10 grootste Nederlandstalige hits allertijden

Om erachter te komen wat nou de 10 grootste Nederlandstalige hits allertijden zijn, is gebruik gemaakt van de Nederlandse Top 40. De nummers uit de Top 40 werden beoordeeld met punten. Zo kreeg de nummer één 40 punten, de nummer 39 punten, enzovoorts. Van alle weekhitlijsten zijn de scores bij elkaar opgeteld. Dit zorgde ervoor dat ‘Somebody that I used to know’ van Goyte op de eerste plek belande. In dit artikel kijken we naar het resultaat van de grootste Nederlandse hits.

Rob de Nijs- Banger hart (1996)

Op 27 juli 1996 bracht Rob de Nijs het nummer Banger hart uit. Meteen kwam het nummer de Top 40 binnen en bleef daar 26 weken staan, waarvan het 5 weken op de eerste plek stond. Dit was in de periode van 21 september 1996 tot en met 25 oktober 1996. De tekst voor het lied werd geschreven door Belinda Meuldink, de ex-vrouw van Rob de Nijs. De compositie komt van Ellert Driessen (de zanger van Spargo).

André Hazes & Gerard Joling- Blijf bij mij (dit zijn voor mij de allermooiste uren) (2007)

De hit ‘Blijf bij mij’ (dit zijn voor mij de allermooiste uren) werd gezongen door André Hazes en Gerard Joling. Het nummer werd uitgebracht op 4 mei 2007, maar werd oorspronkelijk in het jaar 1979 voor het eerst gezongen. Blijf bij mij, is een cover van ‘Forse’ gezongen door Pupo. Als in het jaar 1988 werd het nummer opgenomen door André Hazes. Het nummer verscheen meteen in de tipparade. Na de dood van André Hazes (in 2004) besloot Gerard Joling het nummer nogmaals uit te brengen in een duet met André Hazes. Dit wilde hij doen, omdat hij zelf heel erg fan was van het nummer. Het nummer viel niet alleen bij Gerard Joling in de smaak, want het nummer bleef 11 weken lang op nummer 1 staan. In totaal stond het nummer 23 weken in de Nederlandse Top 40.

Marco Borsato- Rood (2006)

Op 5 mei 2006 werd het nummer ‘Rood’ van Marco Borsato uitgebracht. Het nummer stond 24 weken in de Nederlandse Top 40, waarvan het 11 weken op één stond. De tekst van het nummer werd geschreven door John Ewbank. Met het nummer verdiende Marco platina in Nederland en goud in Vlaanderen.

Henk Westbroek- Zelfs je naam is mooi (1998)

In het jaar 1998 bracht Henk Westbroek het nummer ‘Zelfs je naam is mooi’ op single uit. Hij was gebrand om met het nummer te gaan scoren, omdat hij na het uit elkaar gaan van de band ‘Het goede doel’, nog maar weinig succes had gehad. In eerste instantie leek het nummer geen succes. Hierdoor werd het contract van Westbroek ontbonden door zijn platen maatschappij. Twee maanden later zag hij het nummer alsnog een succes worden.

Het begon met het binnenkomen op positie 94 in de Mega top 100, waarin het nummer langzaam steeg naar de 7e positie. Vervolgens bleef het nummer hier nog een aantal weken in de top 10 staan. In totaal stond het nummer ‘Zelfs je naam is mooi’ 41 weken in de Mega top 100 en meer dan een half jaar in de Nederlandse top 40.

READ  Dance Music Is Vital to Your Lifestyle

Jeroen van der Boom- jij bent zo (2007)

De single ‘Jij bent zo’ is de Nederlandse variant op het nummer ‘Silenco’, van de Spaanse David Bisbal. De tekst werd opnieuw geschreven door Kike Santander en Tony Neef. Het nummer stond 25 weken lang in de Nederlandse Top 40, waarvan 2 weken op nummer 1 en 9 weken op nummer 2.

Guus Meeuwis & Vagant- Het is een nacht … (1995)

De Nederlandse single ‘Het is een nacht… werd niet alleen gezongen door Guus Meeuwis, hij schreef het nummer ook nog zelf. Hij schreef het nummer nadat hij een romantisch weekend beleefde met zijn vriendin Valérie. Het nummer werd uitgebracht op 29 juli 1995 en stond vervolgens 27 weken in de Nederlandse Top 40, waarvan 7 weken op nummer één.

Guus Meeuwis- Geef mij je angst (2005)

Oorspronkelijk is het lied ‘Geef mij je angst’ van André Hazes (1984). Guus Meeuwis coverde het nummer in het jaar 2005. Op verzoek van Rachel, de weduwe van André, zong hij het nummer op de begrafenis van André. ‘Geef mij je angst’ stond 26 weken in de Top 40, waarvan 7 weken op nummer 1. Het nummer werd zelfs uitgeroepen tot nummer van het jaar.

Marco Borsato- Dromen zijn bedrog (1994)

Het eerste populaire Nederlandstalige nummer van Marco Borsato is het nummer ‘Dromen zijn bedrog’ uit het jaar 1994. Op dat moment switchte hij van Italiaanse liedjes naar Nederlandstalige. Dit zorgde voor zijn grote doorbraak, want de Italiaanse nummers waren niet zo populair.

Na verloop van tijd steeg het nummer naar de nummer 1 positie van de Nederlandse Top 40. Daar bleef het maar liefst 12 weken staan. In totaal stond het nummer 28 weken deze hitlijst. Hij verdiende drie keer platina met het nummer.

Corry en de Rekels- Huilen is voor jou te laat (1970)

Het oudste nummer uit deze lijst is ‘Huilen is voor jou te laat’ van Corry en de Rekels uit 1970. 41 weken lang stond het nummer in de Nederlandse Top 40. Hoewel het nummer zo lang in de hitlijst stond, stond het nummer nooit op de eerste plek.

Gers Pardoel- Ik neem je mee (2011)

De nummer 1 van deze lijst is tevens het nieuwste nummer van dit lijstje. Het gaat om ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel. Hij schreef de tekst van zijn tweede single zelf. Het nummer heeft 33 weken in de Nederlandse Top 40 gestaan, waarvan 6 weken op nummer 1. Ook had het nummer ruim 30 miljoen weergaven op YouTube, ook wel YouTube Klicks.

Deze liedjes zijn doen het altijd goed tijdens een feestje of karaokeavond, ontdek hier de beste Nederlandstalige karaoke nummers.

Meer nieuws