Meditatiemuziek met binaural beats

2 juni 2022
Meditatiemuziek met binaural beats

Wist je dat als je een hoofdtelefoon opzet en in ieder oor een andere frequentie afspeelt dat je mind dan zelf een tussenfrequentie maakt? En dat iedere tussenfrequentie een andere effect op je heeft zoals beter slapen, beter concentreren, ontspannen, behandelen van chronische pijn, het verminderen van angst en het verminderen van depressie? Dit principe waarbij je mind automatisch een tussentoon genereerd wordt ook wel binaural beats genoemd. Door binaural beats maken de hersenen golven aan, genaamd hersengolven. Hersengolven beïnvloeden je functioneren in het dagelijks leven.

 

Meditatiemuziek voor slaap 0,5 tot 4Hz binaural beats

De meest langzame hersengolven beginnen bij 0,5 hertz en 4 hertz. Deze worden ook wel delta golven genoemd. Wanneer je steeds verder in slaap gaat, veranderen de theta golven (hersengolven tussen 4 hertz en 8 hertz) in delta golven. Uiteindelijk begin je met dromen. Delta golven kunnen je beter helpen in slaap te komen en in slaap te blijven.

Meditatiemuziek voor ontspanning 8 tot 13Hz binaural beats

Ongeveer tussen 8 hertz en 13 hertz bevinden zich de alpha golven. Deze golven kunnen ervoor zorgen dat je geest tot rust komt en dat je relaxed wordt. Uit onderzoek blijkt dat deze soort hersengolven de creativiteit van de luisteraar stimuleert. Mocht je dus geen inspiratie meer hebben voor een taak, dan is het aan te raden om deze frequenties uit te proberen.

 

Meditatiemuziek voor concentratie 13 tot 30Hz binaural beats

De één na hoogste frequentie tonen produceren de beta golven. Deze hersengolven kunnen je alerter maken en je brein wordt actiever. Hogere levels in de beta golven worden vaak vergeleken met ongerustheid en angst. Onderzoek bewijst dat het luisteren naar binaural beats in deze frequenties je humeur verbeterd en dat men beter presteert in taken die ze uitvoeren. Uit ander onderzoek blijkt dat het luisteren naar binaural beats rond 15 hertz het geheugen verbeterd.

READ  Beste muziek om mee tot rust te komen

 

Geleide meditaties met binaural beats

Er zijn ook geleide meditaties beschikbaar met binaural beats beschikbaar. Zo heeft meditatieleraar Gerjan Schoemaker van Meditatie Zwolle geleide meditaties ontwikkelt met binaural beats muziek en ook beweging.

 

 

Meer nieuws